【留学便り】ハワイ留学レポート② from 森田さん

こんにちは。こちらに来てからもうあっという間に一ヶ月が過ぎました。ずいぶん肌が焼けてきた気がします。この二週間も初めての事がたくさんありました。

Aloha! I’ve got a suntan since I arrived in Hawaii one month ago. The past 2 weeks brought me something new.

先日、初めて数学と物理でテストを受けました。数学は、ホストファーザーに教えてもらいながら勉強したかいがあり満点を取ることができました!物理では、日本だったら暗記しなければいけないであろう授業で習った公式が問題用紙に載っていたことと、全員が計算機を使うことに驚きました。記述問題が多くて、それに英語で答えるのは大変でした。結果が少し心配です。また、Women’s studiesで初めてエッセイの課題が出ました。「本当の自分と、他人が見る自分との違い」というテーマは難しくて書くのに時間がかかりましたが、じっくり考えた事を英語で表現するのは面白かったです。

I had a test in Pre-Calculus class the other day. My host father taught and helped me a lot. Thanks to him, I got 50 out of 50! I also had a Physics test. What surprised me was that some formulas, which you have to memorize just for a test in Japanese school, were on the examination paper and that we are allowed to use calculators. I had difficulty answering questions with reasonable sentences in English. I wrote an essay as Women’s Studies homework. The theme was “How I view myself and how people may view me”. It took a long time to write about it. Even so, it was very interesting for me to put my thought into my second language.

1月27日の夜は学校の先生、韓国、中国、日本からの留学生たちと
ダイアモンドヘッドシアターに劇を見に行きました。イギリスのミステ
リー作家が書いた「ねずみとり」という話です。ストーリーが複雑な上
にセリフが全然聞き取れなかったですが、先生方や一緒に見ていた
子たちとストーリーについて話しているうちにだいたい理解できました。

January 27th, international students went to the Diamond
Head Theater and watched a play, The Mousetrap by Agatha
Christie. It was a complicated story and I didn’t understand
what was going on. So after the play, I talked about it with
my friends and teachers a lot.

森田_ターム留学4

2月4日はLife Walkという年に1回の学校のイベントがありまし
た。最初に1時間、体育館でキリスト教の歌を歌う集まりがありまし
た。静かで退屈なものかと思っていましたが、とても明るい雰囲気
でした。その後、歩いて広場へ行きサッカーや綱引き、縄跳びなど
みんなそれぞれ自由に過ごしました。写真はLife Walkの日のラ
ンチの時の写真です。

February 4th, we had an event called Life Walk. We
sang some religious songs in the gym. It was much
livelier than I thought. After that, we walked to a vast
field and enjoyed sports there. This is a photo taken
when we had lunch after Life Walk.

森田_ターム留学5

クラスメートの英語は全然わからないですが、くじけている暇もないので残りの時間はもっと積極的になろうと思います!それでは長くなってしまったので今回はこの辺で。Mahalo!

Most of my classmates speak too fast for me to understand. But I will talk to them actively because I don’t have time to feel low! Thank you for reading my report. Mahalo!

Kana Morita