【留学便り】イギリス留学レポート① from 大野さん

ごきげんよう。

イギリスに来てもう二週間が経ちました。この二週間は、学校の一日の流れや英語を使うことについていくのに必死で一日一日がとても短く感じました。私たちの通っている学校、MALVERN ST JAMESはロンドンから車で約二時間半のところにあります。Malvern  Hillsという美しい丘に囲まれ、非常にのどかで勉強するには最適の場所と言えます。

また、晴れた日が少なく毎日凍えるような寒さです。雨が毎日のように突然降ってくるので折り畳み傘が欠かせません。

Hello! Two weeks have passed since we arrived in the UK. These two weeks were really hard for me because I have to get used to school life and use English at the same time. MALVERN ST JAMES is located away from London about two and a half hours by car. It is surrounded by beautiful hills, Malvern Hills. So, it is a good place for studying.

And also, it is freezing cold every day. The folding umbrella is necessary for English weather.

授業形態は日本と大きく違います。授業の進め方についてです。日本は先生方がが丁寧にわかりやすく教えて下さいますが、イギリスでは先生方はあまり話しません。重要なことを少し話した後は、生徒が質問したことに対して答えていくというようなスタイルです。みんな積極的にどんどん手を上げて質問します。先生方が話さない分、生徒がこのように疑問を解決しようとするので、生徒が授業の質や量を深めていると感じました。また、日本に比べて一クラスの生徒数が20人ほどなので一人が発言できる回数も多いです。私は初めこの雰囲気に圧倒され、ただただびっくりしてみんなの様子を見ているだけでした。しかし、少し慣れてきた今、この雰囲気に飲まれず積極的に授業に参加して行こうと思います。

There is a big difference between Japanese classes and English ones. Japanese teachers speak a lot and teach us carefully. However English teachers don’t speak too much. They just answer the questions which students ask.  I think the students are very important part of the classses because they actively ask teachers and try to solve a lot of problems if they can not understand. I gradually get used to the atmosphere in the classrooms, so  I want to try hard to join the classes.

留学生活は毎日毎日新しいことにあふれていて、とても充実しています!これからも時間を無駄にせずに英語力を高めていけるよう努力します!

I lead a full life in the U.K. because every day is full of new things! From now on, I make efforts to improve my
English. Thank you.

大野 琴音