留学便り4 from 長谷川さん

ごきげんよう。留学生活も残すところあと1週間です。少し寂しいですが、最後まで悔いの残らないように過ごしたいです。

今日は最近の学校生活を報告したいと思います。

Gokigenyo. I have only one week left. I will miss Australia a little bit, but I want to spend my time here with no regrets.

Today, I’d like to tell you about my recent school life at Brigidine.

私たちは選択科目で日本語を希望したのですが、時間割の関係上とることができず、これまで日本語のクラスには参加することができませんでした。ですが、先週いくつかの日本語のクラスに参加させていただきました。私たちが参加したのは10年生のクラスと11年生のクラスと12年生のクラスです。全てのクラスで最初に自己紹介をしたのですが、学年が上がるにつれて使える文法が増えていったので、自己紹介の仕方も少しずつ違いました。でもどの学年もみんな「私は~と申します。」という表現を使えていたので、驚きました。

日本語クラスの11年生と一緒に

10年生のクラスは、ブリジディーンでは私たちは10年生なので、私たちのバディーがいるということで参加してみました。10年生はまだ基本的な、自分の好きなものや事の紹介の仕方などを習っていました。

11年生は昨年大妻多摩に来てくれ、今回の私たちのホストシスターでもあったLaurenさんとTaylorさんたちがいるクラスでした。11年生では使える文法も増え、簡単な日本語は大体理解をできるので、より細かいところまで話すことができました。

12年生のクラスでは、ある日本に関するテーマについて自分たちで調べてまとめたり、それに関する簡単な日本語の文章を読んで、一人一文ずつその意味を答えたりなどかなり難しいことをやっていて驚きました。フリートークタイムには日本のドラマや映画についても少し話すことができて、とても楽しかったです。

日本語クラスの12年生と一緒に

We wanted to take Japanese classes for elective subjects, but we couldn’t take them because of the schedule. But, last week, we got the chance to attend some of those classes. We attended the Year 10, Year 11 and Year 12 Japanese classes.  We introduced ourselves in all the classes. Increasing the grade meant increasing the difficulty of the grammar that was used, so the way to introduce ourselves was a little bit different for each grade. But I was surprised because every student in each grade used “Watashiha ~ to moushimasu.”

We are in the Year 10 at Brigidine and our buddies are in the Year 10 as well, so we took their Japanese classes with them. In this class, they learned basic Japanese, like how to talk about their favourite things.

Lauren and Taylor, who came to our school and were our host sisters last year, are in the Year 11. The students in the Year 11 could use more difficult grammar points and understand more with easy Japanese, so we could talk about some things in more detail.

I was surprised to see the Year12 classes, because they learned quite difficult things. For example, they searched a particular thing about Japanese culture, investigated them, wrote it down in Japanese and then read it out loud, one sentence a student. In our free time, we talked about Japanese movies and dramas a little bit and it was a lot of fun!

日本語をとっている11年生

日本語をとっている12年生