【留学便り】ハワイ留学レポート④ from 森田さん

森田さん4-1 こんにちは。学校の先生も生徒ももうすぐ始まる
春休みにわくわくしているようですが、私はその
頃に帰国しなければいけないので、だんだんと
寂しい気持ちになっています。
Aloha! Everyone at school seems to be
getting excited about the coming spring
vacation while I am not because I
have to leave Hawaii soon.
(Sacred Hearts Academy on the right
and on the left, the city bus I sometimes
take home)

この前の火曜日の、ちょっとした出来事についてお話ししたいと思います。学校帰りにショッピングセンターのフードコートに夜ご飯を買いに行った時です。ここは日本人観光客が本当に多いので、お店の店員さんも日本語の単語やフレーズを少し使っています。私は英語で注文しましたが、日本語なまりだったからか、会計の時「飲み物は?」と日本語で話しかけられてしまいました。現地の学校の制服を着ていたにもかかわらず、です! 今まで英語のボキャブラリーを増やすための勉強ではスペルを覚えることにばかり力を入れていましたが、発音ももっと耳と口に叩き込んでいくべきだと気づかされました。

Honolulu is one of the most popular cities for sightseeing for Japanese tourists. And then clerks who work at shops or restaurants here often use some Japanese words and phrases. I would love to tell you about an interesting incident that happened last Tuesday. I went to the food court in Ala Moana Center (a huge shopping center in Honolulu) to buy dinner after school. Since I live here, I always try using English. But this day, when I was about to pay, I was talked to in Japanese. What’s interesting was that I was wearing school uniform of Sacred Hearts at that time! I guess it was because of my Japanese-accent when speaking English. This made me realize the importance to learn correct and clear pronunciation.

森田さん4-2
(The beach located near Ala Moana shopping center)

もう残り1週間、登校するのはあとたった5回となってしまいました。ずっとここにいたいくらいセイクレットハーツとハワイの雰囲気が好きですが、少し帰国が楽しみな気もします。今まで体験したことのない環境で2ヶ月過ごして自分がどう変わったのか、そしてどう変わらなかったのかが、“日本での普通”の生活を通してより見えてくると思うからです。また、何も疑問を感じず過ごしてきた日本の新たな一面を見つけられるかもしれないからです。

There’s only one week left of my stay here, which means I will go to school only five more times. I like Hawaii very much. I would stay here longer if it was possible. But, it might be great to go back to Japan. I will find how this experience has changed me and how it has not changed me through living the “ordinary” life in Japan. I think I will also find new appreciation for my home country that I have lived in without questions.

最後のレポートとなりましたが、読んでいただきありがとうございます。

Thank you for reading my last report. I hope you can imagine how my stay is going through my reports.

Mahalo!

森田 夏奈