【留学便り】ハワイ留学レポート③ from 森田さん

こんにちは。最近ここハワイでも寒い日があります。また、今は雨季で突然雨が降ることがあります。

Aloha! It’s been cold these days here in Hawaii. And it sometimes begins to rain suddenly.

先週、セイクレットハーツの制服を買いました!この学校の制服は大妻多摩と似ているので、私はそれを日本から持ってきて着てもいいことになっていたのでしばらくはそうしていました。でも今は、このセイクレットハーツの制服を着てバスに乗ると、本当にここに住んでいる気分になります。

森田さん3-1 Last week, I finally bought a uniform of
Sacred Hearts. Actually I didn’t have to
because it’s similar to Otsuma Tama’s
uniform. But now, I can pretend to be
a real local girl when I am wearing this
new uniform and taking “TheBus” home!!

よく知られていることですが、ハワイと日本のつながりは深いです。日本の名字を持つ人はたくさんいます。ランチの時間を一緒に過ごしている子に、日本語の授業をとっている理由を聞いたら、お母さんが日本出身だからだと言っていました。また、特に食べ物に関する言葉で日本から入ってきた言葉が形を変えずに多く使われています。Rice ball ではなくmusubiや、soy sauceではなくshoyuなどをよく聞きます。ただ、先週のお昼に回転寿司に行ったのですが、そこのお寿司は丸ごと揚げてあるなどして随分日本のものとは違っていました。

森田さん3-2 As many of you may know, there’s deep
relationship between Hawaii and Japan.
Some Hawaiian people have a last name
which came from Japan. I asked a friend
of mine why she takes Japanese classes.
She said it’s because her mother is from
Japan. We use some Japanese words,
especially for food. We usually say “musubi”
or “shoyu”, not “rice ball” or “soy sauce”.
However, when I went to a sushi bar last
week, I found that sushi we can eat here
is quite different from sushi in Japan.

一ヶ月以上ここで過ごしていて日々感じるのは、この小さな島の中にさまざまなバックグラウンドを持った人達が住んでいて、それぞれの文化が共存しているということです。私が思い出せるだけでも日本、韓国、中国、フィリピン、ベトナム、フィジー、タヒチ、ポーランド、ドイツ、イギリスにルーツを持つ人達が周りにいます。日本で使われている“ハーフ”とか“クウォーター”とかの言葉は狭い考え方なのかな、と時々思います。

Since I came here more than one month ago, I’ve been aware how wonderful it is to be surrounded by this culture mixed with people from Korea, China, Philippine, Vietnam, Fiji, Tahiti, Poland, Germany, UK, French, and so on. These days, I sometimes wonder why people in Japan use the words, “half” or “quarter” for someone whose parents or grandparents are from another country. These words are completely meaningless in America!

ここでの友達の何人かは、私のことを大妻多摩から派遣されたリサーチャーだと思っているようです。確かにそれは間違ってはいない気もするので、残りの三週間リサーチャーとしても頑張ろうと思います!

Some of my friends seem to think I am a researcher from Otsuma Tama, sent to Sacred Hearts. Yes, that makes sense. I will do my best not only as an exchange student but also as a researcher for three weeks left here!

Kana Morita