【留学便り】ハワイ留学レポート① from 森田さん

こんにちは。ハワイに来てから2週間以上が過ぎました。ずっと晴れていて、先日は虹を見ました。学校生活には慣れて少しずつ話す友達もできました。

Aloha! It’s been sunny since I arrived in Hawaii more than 2 weeks ago. I saw a rainbow the other day. I almost got used to my new life here.

森田_ターム留学1

私が通っているSacred Hearts Academyについて紹介します。カトリックの学校で朝に集会があるため7時半には登校します。RecessとLunchの2回休み時間があります。この時間のカフェテリアは、日本語の授業をとっている生徒が日本語で話しかけてくれるような楽しい場所です!
勉強は一人一人私物のラップトップが中心で、テキストも宿題の情報もこの中に入っています。この学校には日本では聞かない科目がいろいろあります。私はRoboticsという授業でコンピューターを使って機械の部品を設計することを勉強しています。また、Women’s Studiesでは、アメリカの女性が投票権を得るまでの歴史などを学んでいます。スペイン語、日本語、宗教、ヨガのクラスもあります。

授業の進め方も日本と違います。例えば数学は4人ずつのグループになって教えあいます。また、先生が話し終わった後に”Could I show my way?”と言い自分の意見を発表した子がいたのには少しびっくりしましたが、ひとつの問題に答えの導き方がいくつもあるのがわかって面白いです。

森田_ターム留学2

I’d like to introduce my school, Sacred Hearts Academy. It’s a Catholic school and we have to go to school before 7:30 to hold a gathering, called “flag”. We have two break times, Recess and Lunch. A cafeteria is a wonderful place, where a student who takes Japanese class sometimes talks to me in Japanese!
We study using our own laptop. They have textbooks and tell us what homework is. Sacred Hearts offers various kinds of classes, such as Spanish, Japanese, Religion, Yoga and so on. I’m learning practical skills to create a robot in Robotics. Also, I’m studying about American women’s suffrage in Women’s Studies.

I like the way to study math here. Some students often say “Could I show my way?” and then they explain how they think. It was surprising for me, but it’s very interesting to know many ways to solve every single problem.

森田_ターム留学3

ハワイにいる間、Sacred Heartsのスクールカウンセラーの先生のお宅にホームステイします。毎日「今日の2つのいい出来事を教えて」などと話しかけてくれて、とてもフレンドリーで優しいです。週末には、一緒にマカプウ岬へ行きました。ハイキングをしてクジラのしっぽを見られて楽しかったです。I stay with Ms.Eubanks. She is a school counselor in Sacred Hearts. Every day, my host parents ask me one question, “What two good things happened to you today?” They are so nice! Last weekend, we went hiking to Makapu’u point and saw some tails of whales. I had a beautiful time there!

紹介したい事がまだまだあります。次のレポートを楽しみにしてくだされば嬉しいです。

I’d like you to look forward to my next report.
Mahalo!

Kana Morita